De Lijnen van het GVB per 22 juli 2018 voor zover van belang als u in Oud Zuid woont!!

Op de website wijnemenjemee.nl toont het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) hoe de tram- en buslijnen in Amsterdam op 22 juli 2018 gaan veranderen als de Noord-Zuidlijn van de metro in gebruik wordt genomen.
Dat het GVB daarbij heel weinig rekening heeft gehouden met de problemen die ouderen en minder validen met lopen ondervinden, hebben we al lang geleden moeten constateren. Wat ons nu te wachten staat kan worden samengevat zoals hieronder is beschreven.
Daarbij zal een aantal zaken nog over het hoofd zijn gezien. Reacties op het onderstaande zijn dan ook zeer welkom.

Om positief te beginnende tramlijnen 2 en 24 zijn ongewijzigd.
Lijn 2 uit Sloten via Hoofddorpplein, Koninginneweg, Willemsparkweg naar het Leidseplein en het Centraal Station.
Lijn 24 van de VU via de Beethovenstraat naar het Roelof Hartplein en vandaar via de Pijp naar het Weteringcircuit en het Centraal Station.

U begrijpt, voor lijn 2 kon dat op literair-historische gronden niet anders. Die moest blijven rijden!
Nescio liet immers al in 1918 zijn dichtertje het Museumkwartier met lijn 2 bezoeken:
“In de tram zat hij en dichtte zo stilletjes voor zich heen…
’t Was een Zondagavond in November tegen zessen, de straten waren donker en verlaten. Een dame van een jaar of zes-en-twintig kwam de tram binnen, statiglijk, rijzig in haar bruine mantelpak, de opstaande kraag, manchetten en onderkant van mantel en rok afgezet met zwart bont, de handen in een grote, afhangende mof van ’t zelfde bruine laken met ’t zelfde bont bezet, klein bruin hoedje met zwart bont op ’t fijne gezichtje.
Alles echt lijn 2, Museumkwartier.”

Gewijzigd zijn
Lijn 1 komt van De Aker via de Overtoom naar het Leidseplein en buigt dan af naar Weteringschans en via Sarphatistraat en Oosterpark naar Muiderpoortstation.
Lijn 3 rijdt van de Zoutkeetsgracht ongewijzigd – dus via Museumplein en Roelof Hartplein – naar het Muiderpoortstation en dan verder naar het Flevopark.
Lijn 5 gaat ongewijzigd vanuit Amstelveen over Roelof Hartplein naar het Leidseplein en buigt dan af via Marnixstraat en Nassaukade naar de Westergasfabriek.
Lijn 12 rijdt van het Amstelstation ongewijzigd via de Pijp naar het Roelof Hartplein en gaat dan via de Van Baerlestraat, Museumplein, Leidseplein, Leidsestraat en N.Z. Voorburgwal naar het Centraal Station.

Nieuwe lijnen
Lijn 11 van Surinameplein via Overtoom naar Leidseplein en vandaar via Leidsestraat, N.Z. Voorburgwal naar Centraal Station.
Lijn 19 Van Sloterdijk via Leidseplein naar Oost en Diemen Sniep.

Opgeheven zijn derhalve
de lijnen 9, 10 en 16.