Digi-Nieuws

Datalek

U heeft het waarschijnlijk al gehoord op het Nieuws. Door een datalek liggen gegevens van honderdduizenden klanten van grote bedrijven op straat. Het gaat gelukkig niet om financiële gegevens of wachtwoorden. Door het lek zijn mogelijk namen, e-mailadressen en telefoonnummers van klanten bij oplichters beland. Steeds meer bedrijven en organisaties melden getroffen te zijn door het lek. Daaronder zijn onder meer zorgverzekeraar CZ, NS, Heineken, Vodafone en Ziggo, Arboned. Inmiddels is het lek gedicht maar blijf extra goed oppassen voor mails, smsjes of telefoontjes waarin de afzender om gegevens vraagt. Trap er niet in! Ga niet in op nepadvertenties met bekende Nederlanders.
Met regelmaat duiken valse advertenties op met beelden van bekende Nederlanders die zogenaamd beleggingen in bijvoorbeeld cryptomunten aanprijzen. U wordt gevraagd uw telefoonnummer achter te laten waarna u wordt gebeld door een ‘broker’. Deze beweert te kunnen helpen bij het opstarten van een beleggingsaccount maar in werkelijkheid probeert de oplichter u zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Een eerste inleg van 250 euro blijkt al snel als sneeuw voor de zon verdwenen. Pogingen u over te halen meer in te leggen om het verlies te compenseren zijn niet ongebruikelijk. Meer info zie de fraudehelpdesk: https://www.fraudehelpdesk.nl/

Digiweetjes

Vrijdag 28 april is uw persoonlijke vraagbaak en helpdesk weer aanwezig in het restaurant van de Brahmshof tussen 11 en 14 uur voor digitale steun, vragen en digi-taal. Kom gerust langs.

Mary van Vucht