Dubbele Theelezing over Richard Wagner op woensdag 18 oktober en donderdag 26 oktober

De Duitse componist Richard Wagner (1813-1883) is vooral bekend geworden door zijn latere meesterwerken: het vierluik Der Ring des Nibelungen, Tristan und Isolde, Die Meistersinger von Nürnberg en het Bühnenweihfestspiel Parsifal (voltooid in 1882, een jaar voor zijn dood in Venetië). Maar er is ook een andere Wagner. En dat is niet alleen de Wagner uit de middenperiode van zijn leven maar ook de jonge Wagner. In die middenperiode (ongeveer tussen 1833 en 1845) componeerde hij al 6 complete opera’s en wel Die Feen, Das Liebesverbot, Rienzi, Der fliegende Holländer, Tannhäuser en Lohengrin. En daarnaast schreef hij in de beginperiode van zijn compositorisch bestaan veel andere werken van beperkter omvang, waaronder ouvertures, een symfonie, koormuziek, liederen en pianomuziek.

In de twee bijeenkomsten die wij (Ton en Jan) voor u hebben gepland, willen wij met name aandacht besteden aan werken uit die begin- en middenperiode van Wagner’s leven. Het programma zoals dat ons voor ogen staat, zal bestaan uit muziekfragmenten met beelden waarbij een toelichting zal worden gegeven en wat dia’s zullen worden vertoond.

De lezingen worden gegeven in Apollofirst en wel door onze leden op 18 oktober door Ton Hogenes  en 26 oktober door Jan van Essen.

Binnenlopen voor thee/koffie vanaf 15.30 uur. Aanvang van de lezing 16.00 uur en na afloop napraten in de bar.