Een terugblik en we zullen doorgaan

Vanaf links: nietsvermoedende Mary en Anneke met de glossy 10 jaar StadsdorpZuid.

Wat waren we verrast Anneke en ondergetekende. De Amsterdamspeld. Ontroerd en ook trots. Maanden lang hadden we gewerkt aan het glossy tijdschrift dat we gekscherend ‘onze eigen Linda’ noemden. Het moest een glanzende en vrolijke uitstraling krijgen. Met mooie verhalen. Met een ‘wist je dat’ en een ‘met dank aan’. Met gedichten van de Stadsdorpdichter. Maar vooral met heel veel foto’s. We zijn erin geslaagd om een mooie rode draad te weven door de afgelopen 10 jaren.

Anneke blikt terug en feliciteert
10 jaar geleden stond ik buiten de school in de G.v.d.Veenstraat  om de geïnteresseerden voor ons Stadsdorp op te vangen en te begeleiden naar de aula, waar het toenmalige bestuur, Jacques, Kees, Renée en Arthur een voordracht of uitleg zouden geven over de oprichting van StadsdorpZuid. Nederland was in de fase beland van het sluiten van de verzorgingshuizen. Elke oudere zou zo lang mogelijk onder eigen regie thuis moeten blijven wonen. Ik had me min of meer opgeworpen om die avond te organiseren en te begeleiden en ik zou daarna besluiten of ik bij StadsdorpZuid zou blijven. Ik had zo’n 35 jaar in de reclamebureauwereld gewerkt en had geen idee wat er bij deze club van mij verwacht zou worden.

Ik werd die avond aangestoken door het enthousiasme van de mensen om me heen. Dat heeft me over de streep getrokken.  Bovendien woon ik zelf ook in de Apollobuurt en eigenlijk kende ik er niet zo veel mensen. Nu, na tien jaar is dat wel anders. Ik ken al onze leden en ik werk nog steeds met veel plezier in en voor StadsdorpZuid. Ik ervaar dagelijks hoe belangrijk een sociaal netwerk in de buurt is voor veel ouderen, ook voor mijzelf. Het werk voor ons stadsdorp ligt me, ik vind het leuk en inspirerend en het geeft me veel energie. De lovende woorden en attente reacties die ik ontvangen heb ter gelegenheid van het tweede lustrum van StadsdorpZuid hebben me verrast en overrompeld. Ik voel me vereerd met de onderscheiding, de Amsterdamspeld, die mij is uitgereikt. Een bijzondere blijk van waardering waarvoor ik iedereen hartelijk dank.

Anneke Huygen, Coördinator StadsdorpZuid

Mary blikt terug en feliciteert
Toen we daar zo mee bezig waren dacht ook ondergetekende terug aan de eigen start en kennismaking met StadsdorpZuid. Dat was in april 2012. StadsdorpZuid was net met het tweede pilotjaar bezig. Jacques had me gevraagd en ik had mijn fiat gegeven aan een bestuursfunctie. Als snel ervaarde ik dat mijn werkervaring anders was dan van de andere bestuursleden. Bestuursleden die de universitaire wereld en de hogere ambtenarenwereld heel goed kenden. Die was hiërarchischer dan de platte organisaties in de winkelorganisaties waar ik uit vandaan kwam. Niemand had daar Dr. voor zijn naam staan en als je wel universitair geschoold was moest je eerst drie maanden de winkel in. Gewoon vakken vullen. Nee ik kwam uit de Retail. Daar waar de winst 1 cent per gulden was. Mijn hogere opleidingsfunctie was van een praktischer inslag en dat neem je automatisch mee in je vrijwillige bestuursfunctie. Als managementtrainer had ik wel veel communicatieve vaardigheden. In een internationaal team werken is inspirerend en leerzaam en mijn blik was en is nog altijd op de toekomst gericht. Ik hield me na mijn pensioen al enige tijd met het thema actief ouder worden op een ludieke wijze bezig. Ik deed mee aan de Niet-Meer-Zo-Piep show. In deze show ging het over het nieuwe ouder worden en toonden ouderen hun levenskracht. We zongen de sterren van de hemel, zonder nostalgie, maar met beide benen op de grond. Ik dacht tevens mee in ‘Buitenplaats’. Buitenplaats was opgezet door Uvit, Espria en PGGM. Het had een eigen identiteit en website waar kennis en ideeën werden gedeeld rond maatschappelijke innovatie voor ouderen met als basisthema’s wonen, zorg en inkomen. En juist daar hoorde ik over StadsdorpZuid, want voor mijn pensioen kende ik vrijwel niemand in de buurt. Ik ging maandagmorgen om 6 uur richting Duitsland en kwam er dan donderdagavond laat weer in. Een bijdrage leveren aan een vernieuwend project zoals Stadsdorp, het was precies waar ik naar op zoek was. Nu acht en een half jaar later is het een geweldig voorrecht om hier te staan met een mooi 10 jarig overzicht verpakt in een glossy tijdschrift en geëerd te worden met de Amsterdamspeld.

Anneke en ik zijn trots op het resultaat en dat we dit samen in eigen beheer hebben mogen maken. Kees noemt ons een paar apart. Ik vind ons een geweldig team. Dank je wel Anneke voor zo veel jaren samen werken, lachen en soms ook huilen. Veel dank voor de voordracht door Kees, Marijke en het bestuur.

Een mooier bewijs van de groei en bloei van het zaadje dat hier in zuid door Jacques, de initiatiefgroep en Anneke 10 jaar geleden geplant is, maakte ik afgelopen week elders in de stad mee. Familie van mij is verhuisd naar een verpleeghuis in het Centrum: Magnus Domus. Zelf ben ik daar inmiddels bewindvoerder en mentor voor. Zij waren actief in Stadsdorp de zeven straatjes. Ook daar was er voor mijn zwager een stadsdorper die met hem mee ging naar het OLVG. Mooi toch!

Lieve stadsdorpers ik hoop dat we de coronatijd allemaal goed doorkomen en dat we daarna het glas heffen want ook corona gaat een keer over!

Mary van Vucht, Communicator StadsdorpZuid