Een vierde leeskring organiseren?

Al weer bijna twee jaar bestaan er bij StadsdorpZuid drie leeskringen. Twee van negen leden, en een van zeven. In de loop van die tijd zijn er maar een stuk of vier mensen afgehaakt.
Regelmatig komen de leden bij elkaar, om de boeken te bespreken, die ze in de ongeveer zes weken ervoor hebben gelezen. Geen van de drie kringen heeft externe begeleiding; alles wordt door de leden zelf afgesproken, we komen bij elkaar bij een van ons thuis, en kiezen zelf het boek voor de volgende keer.
Om een idee te geven van wat er zo al gelezen wordt: in de ‘kleinere’ kring is dat nu “Lustrum” van Richard Harris. Ze hebben bijvoorbeeld ook Baltische zielen, van Jan Brokken gelezen. In de andere leeskringen werd Elena Ferrante gelezen, maar ook Julian Barnes, Griet op de Beeck, Alex Boogers en twee keer Stefan Hertmans; “De stad der Blinden” van Jose Saramago en “Zulajka opent haar ogen”, van Jachina. Dus Nederlands en buitenlands, oud en nieuw, van alles door elkaar.
En wat bij onze kring altijd weer leuk is: we zijn het bijna nooit met elkaar eens! De een vindt het boek prachtig, de ander kon er niet doorheen komen. En juist dat maakt dat er goede gesprekken ontstaan, omdat we bij elkaar doorvragen naar het waarom van wel of niet mooi. Zo leren we elkaar ook steeds beter kennen, en dat is een prettige bonus.
Omdat dit zulke kleinschalige groepjes zijn, en we aan de tafel bij een van ons zitten, om met een pot thee erbij onze leeservaringen uit te wisselen, kunnen deze groepen eigenlijk niet groter worden. Met meer dan acht discussiëren is ook niet echt handig.
Bent u geïnteresseerd om ook mee te doen, geef dat dan door, wie weet is er inmiddels wel genoeg animo om een vierde leeskring te organiseren. (Anders maken we een wachtlijst, totdat er weer zeven aanmeldingen zijn) Daar zoeken we dan wel een ‘voortrekker’ voor. Bij elke leeskring is er een lid dat bijhoudt wat er gelezen wordt, wie er ziek is, een weekje van te voren een herinnering stuurt etc. Niet bijzonder veel werk, en je bent ook niet verantwoordelijk voor de rest of voor de boekenkeuze, maar iemand moet een aanspreekpunt zijn….
Heeft u een idee voor een speciale thema-groep (alles van Franse schrijvers, uit Zuid-Amerika, van Thomas Mann?) dan is dat misschien net iets wat anderen over de streep trekt.

Namens de drie groepen Elodie Luinge  020 – 6643200 of elodie.e@mac.com