Frederik de Vos over ‘Fietsen zonder banden’ zaterdag 4 mei 2019 15:00 bij Scheltema

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt, wordt steeds kleiner. Frederik de Vos groeide als jonge jongen op in deze turbulente tijd. Hij schreef daarover Fietsen zonder banden: met het publiceren van dit boek heeft Frederik de Vos zijn verhaal vereeuwigd en ervoor gezorgd dat het verteld kan blijven worden. Op zaterdag 4 mei om 15:00 uur brengt hij een bezoek aan boekhandel Scheltema . U bent van harte welkom om te komen luisteren!

Over Fietsen zonder banden: Floris loopt met zijn schoolvriendjes tijdens een zware storm op het strand van Zandvoort als voor zijn ogen de houten reddingsboot met roeiers in de woeste zee
kapseist. Hij ziet Duitse soldaten het dorp binnentrekken. Oom Willy blijkt een pistool te hebben. Neef Bob draagt een uniform. Thuis is nog maar weinig te eten, Floris vertrekt naar Drenthe. Onderweg naar Coevorden, over het uitgesleten karrenspoor langs het kanaal tussen de weilanden, loop ik te mijmeren over thuis in Amsterdam. Leven ze nog? Ik denk aan de keer dat Annechien is gekomen. Zou onze school nog open zijn?

Het boek is geïllustreerd met tekeningen van de schrijver. ‘Zo was het dus om een jongetje uit een gewoon gezin te zijn tijdens de oorlog, en een gewoon jongensleven te leiden. Maar in een tijd waarin niets gewoon is, is een jongensleven dat ook niet.

‘Alledaagse en zware gebeurtenissen, licht verteld in een opmerkelijk debuut.’ Marjoleine de Vos, dichter en dochter van ons StadsdorpZuidlid Frederik de Vos.