Goodneighborsofparkslope.org

Yvon en ik verblijven vier weken in New York, dankzij een woningruil die via een internetsite tot stand gekomen is. Amsterdam is een aanlokkelijk aanbod op zo’n marktplaats. We denken nu al aan een volgende keer. Woningruil is wat ons betreft een aanrader!

We bezochten vandaag Good Neighbours of Park Slope: an organisation that helps the neighbours to age in place. Die plaats is in dit geval Brooklyn. Gestart in 2014 tellen ze nu 600 leden. Contributie $30 c.q. $ 50 per jaar. Uitsluitend vrijwilligers. Activiteiten gelijksoortig als bij ons, maar soms wat anders ingevuld. Zo organiseren zij ook pokerwedstrijdjes, breikringen, Franse les, kunsttentoonstellingen. Zijn bezig buddy-kringen op te richten waarbij kleine groepjes dagelijks contact met elkaar gaan houden om te controleren of alles goed gaat. Hebben bereikt dat er in de buurt fitness terreintjes voor ouderen ingericht worden.

Zijn als Amerikanen zeer beducht voor aansprakelijkheden. Volgens voorzitter Joyce Jed slapen sommige board members daar slecht van. Verzekeringen tegen bestuurdersaansprakelijkheid en vrijwilligersaansprakelijkheid vormen een belangrijke kostenpost.

Momenteel zoeken ze naar een oplossing voor het onderbrengen van senioren die uit hun woning gezet worden omdat de huiseigenaar overlijdt. Denken daarbij aan het gezamenlijk kopen van panden.

Het gesprek kwam ook nog op het openbaar vervoer. Joyce vond New Yorkers onbeleefder dan waar ook ter wereld; wij vonden dat ze vaker opstonden dan Amsterdammers. Daarover een andere keer meer.

Voor meer informatie: http://www.goodneighborsofparkslope.org