In memoriam José Vergroesen – Koot

Ongeveer 8 jaar geleden sprak ik José op straat aan over StadsdorpZuid. Ze was op bezoek bij zoon en schoondochter, die bijna naast mij woonden. Ik kende José alleen van gezicht, maar het was een schot in de roos. José bleek zeer sociaal, maakte makkelijk contacten en vond het leuk iets nieuws te ondernemen. Zo werd ze trekker van onze BinnenBuurt nadat Marleen Munniksma en wij (Alfred en ik) ermee stopten.
José was altijd opzoek naar ideeën om leuke en nuttige BinnenBuurt bijeenkomsten te organiseren. Om mensen te motiveren en te activeren om mee te doen belde zij vrijwel alle BinnenBuurters op om ze uit te nodigen. Niet alleen werden wij tot actie opgeroepen, ook haar kleinkinderen werden regelmatig ingeschakeld. Bijvoorbeeld om stoelen naar het Beatrixpark te brengen voor de BinnenBuurt bijeenkomst.
José hield zich bezig met kinesiologie en op menige bijeenkomst gaf zij ons oefeningen ter ondersteuning van lichaam en geest, hoewel niet iedereen geloof hechtte aan de effectiviteit ervan.

 

Naast de BinnenBuurt activiteiten was José ook betrokken bij de milieukring alwaar zij pleitte voor haalbare kleine initiatieven. Mede daardoor ontstond de tuinkring. Ook nam zij het initiatief voor een yogagroep. Zelf deed ze allang yoga oefeningen, maar met een heuse yogalerares in onze BinnenBuurt werd het echt een groep. Eerst bij José thuis en daarna bij Helen Reinertz.
De koffieochtenden sloeg zij zelden over en toen wegens corona het restaurant dicht ging bood José onmiddellijk haar tuin aan om samen te komen. Haar huis was sowieso een plek van zoete inval, niet alleen voor BinnenBuurters, maar ook voor vergaderingen, veel gezelliger dan bij de Rabobank!
“In memoriam José Vergroesen” klinkt me vreemd in de oren. Ik heb het idee dat José zo binnen kan stappen. Je had het idee dat bij José alles kon en dat ze nergens haar hand voor omdraaide. Het is echt een groot verlies voor StadsdorpZuid dat zo’n sociaal iemand als zij er niet meer is.

Betty Schermer

Namens het bestuur van StadsdorpZuid

De dank- en gebedsviering zal in familiekring worden gehouden op zaterdag 31 oktober om 13.00 uur in de parochiekerk Sint Willibrordus te Ruurlo, waarna wij Oma José toevertrouwen aan de aarde bij Opa Piet op het parochiekerkhof. De uitvaart is op afstand live bij te wonen via www.arvideo.nl/jose | wachtwoord: jvk