Kerstboodschap Machiel van der Woude, voorzitter Stadsdorp Zuid

Beste vrienden,

Wat is het goed dat we elkaar digitaal treffen bij deze kerstbijeenkomst 16 december. Deze kerstzoom is naar vorm en inhoud het idee van onze coördinator Anneke. Helaas kan zij er, doordat ze ziek is, nu niet bij zijn. Maar de evenementencommissie heeft haar idee voortreffelijk gestalte gegeven. We wensen Anneke van harte beterschap.

Afgelopen maandag kondigde Mark Rutte op indrukwekkende manier een strenge lockdown af voor 5 weken. Dat betekent heel veel voor onze anderhalve meter samenleving, inmiddels woord van het jaar. Ook natuurlijk voor ons stadsdorp. Dit mag weer niet, dat kan even niet meer, waardeloos! Dit alles omdat het corona virus hardnekkig en gevaarlijk is en veel mensen zich niet houden aan de gedragsregels. We hebben het allemaal kunnen zien, ook in onze buurt, bij de ingang van Albert Heijn bijvoorbeeld. Het is helaas niet anders.

Dus dit jaar ook geen kerst met een borrel in het Apollo First waar velen van jullie altijd graag komen. Zoals op 18 december 2019, bijna een jaar gelden. Ik liet mij toen in mijn toespraak inspireren door de Dorpspleinbijeenkomst die een maand eerder had plaatsgevonden in de Veranda. Een bruisende meeting met discussie, dans én met wenkend perspectief. Het ging in mijn verhaal ook over zingeving, over geluk dat voortvloeit uit de verbinding met en het geluk van anderen om je heen. En ik koppelde die gedachte aan ons stadsdorp, met de actieve binnen-buurten én kringen, waardoor we samen dingen kunnen doen, bij een groep mensen behoren waar je je op je gemak voelt. Waar we iets voor elkaar kunnen betekenen en indien nodig elkaar steun bieden.

Die gedachte zag ik ook terug in allerlei activiteiten en plannen voor 2020 en ik sprak op de nieuwjaarsborrel op 16 januari, een maand later dus, over een topjaar dat zich zou ontrollen. Maar toen was het in maart plotsklaps uit met de pret, met de eerste lockdown.

Natuurlijk zijn we in het bijna afgelopen jaar wél doorgegaan. Onze binnen-buurcoördinatoren hebben de contacten op allerlei manier weten te onderhouden, ze hebben allerhande ontmoetingen georganiseerd, vaak buiten in de tuin, in het park of op een plein. Chapeau! De onvolprezen evenementencommissie heeft met medewerking van Frits van Servellen zoombijeenkomsten georganiseerd over o.a. Beethoven en de Amerikaanse verkiezingen. Zelfs de ALV vond in de zomer zoomend plaats.

De zoom kwam er gelukkig niet aan te pas bij de viering van het 10-jarig jubileum van ons stadsdorp op 1 oktober jl. Het was wel even de vraag of die viering helemaal moest worden afgelast. Tot onze blijdschap konden we op het laatste moment toch nog terecht bij La Lotteria, waar de jubileum glossy, die jullie allemaal hebben gekregen, werd gelanceerd.

Het was toen ook ontzettend fijn dat Anneke, samen met Mary van Vucht en Jacques Allegro, door Flora Breemer, bestuurder van het stadsdeel Zuid, in het zonnetje werd gezet voor het vele werk wat ze op onvergelijkbare wijze heeft verricht in de afgelopen jaren.

Het was een geslaagd jubileumfeest, maar helaas wel in kleine kring. We hebben met elkaar afgesproken dat, zodra het weer kan, we het jubileum nóg eens gaan vieren, maar dan wel met z’n met z’n allen.

In de komende weken zullen we elkaar slechts zoomend of op gepaste afstand kunnen ontmoeten. Maar gelukkig wél in het besef dat de inmiddels ontwikkelde vaccins binnenkort voor ons de weg openen naar een normaal bestaan, waar we allemaal zo naar snakken.

Hopelijk hoef ik bij de volgende kerstbijeenkomst nog maar heel even stil te staan bij het coronavirus dat dan alweer een flinke tijd geschiedenis is.

Voor nu wens ik jullie, mede namens Marjolijn, Libeth, Joris en Anneke, al het goede, een gezellige kerst en een fijne jaarwisseling. Ik zou daar nog het volgende aan willen toevoegen. We mogen van onze premier met kerst niet twee, maar drie mensen ontvangen. Hopelijk nodigen we dan ook iemand uit die de kerst anders alleen had moeten doorbrengen. Dat is niet alleen zinvol, maar stemt ook gelukkig!

What do you want to do ?

New mail