Lezing door Henk van Os op woensdag 1 mei

Met de populariteit van Henk van Os is niks mis!
Het moest een keer gebeuren…………..er kwamen meer belangstellenden opdagen dan het zaaltje kon bevatten. Hierdoor hebben we zelfs een klein beetje de brandweervoorschriften overtreden; in de voorruimte mogen eigenlijk geen bezoekers zitten en we deden het toch. Er hebben zelfs enkelen in de bar moeten wachten tot de lezing was afgelopen. We gaan bezien hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.
Henk van Os nam ons eerst mee naar Florence, waar in 1966 de Arno buiten haar oevers trad en de stad overstroomde met rampzalige gevolgen voor de kunstschatten in musea in kerken en pleinen. Met een aantal foto’s uit die tijd illustreerde hij zijn verhaal. Het thema van de lezing was ‘’kunst kan kapot’’ en Henk van Os toonde ook een aantal vernielingen van schilderijen, waaronder De Nachtwacht. Tijdens de aanslag destijds was hij directeur van het Rijksmuseum en verbleef op dat moment in Boston; hij liet ons meeleven met de emotie die hem toen beving, omdat hij er niet bij kon zijn.
Jammer genoeg kon de voordracht niet te lang duren omdat het echtpaar van Os die middag nog naar Florence moest vliegen………..de chique taxi stond bij wijze van spreken al voor de deur. Als troost hiervoor en degenen die er niet meer bij konden zijn heeft Henk van Os toegezegd nog een keer terug te komen, in het najaar dan. Daar zien we naar uit ! Ook nog dank aan Jan van Essen die ervoor zorgde dat steeds de gewenste plaatjes op het doek verschenen.