Lezing op woensdag 27 februari 2019

Het muziekleven in Amsterdam Zuid en de teloorgang van het Diepenbrock-huis

Door  Huib Ramaer

Decennialang is Amsterdam Zuid drager en broedplaats geweest van ons rijke muziekleven. Niet voor niets staat het Concertgebouw op de kop van deze buurt. Strijkers, pianisten, blazers, dirigenten en componisten zijn er groot geworden. Wie waren van Bree, Verhulst en Diepenbrock?

Verdwenen Broekmans en van Poppel

Huib Ramaer neemt ons mee door de muziekgeschiedenis van deze buurt aan de hand van bijzondere muziekvoorbeelden en prachtig beeldmateriaal uit de archieven. Hij vertelt ons ook over de huisconcerten die er tijdens de duistere oorlogsjaren opbloeiden en tot na de bevrijding werden voortgezet. Ook staat hij stil bij het Diepenbrock-huis in de Johannes Verhulststraat waarin hij nog is rondgeleid door nazaat Florian en het verdwijnen  van het ‘’instituut’’ Broekmans & van  Poppel.

Huib Ramaer leerde kort na zijn aankomst in Amsterdam (1982) het muziekleven in de buurt kennen aan de hand van pianoleraar Bernd Brackman, bij wie hij de blaadjes omsloeg tijdens examens van het toenmalige Sweelinck Conservatorium in  de Bachzaal. Huib Ramaer heeft als onderzoeker, tekstschrijver, concertinleider, presentator en verteller over muziek, een aanzienlijk publiek opgebouwd in de muziekwereld. Hij doceert o.a. muziekgeschiedenis aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ en wordt gevraagd als gastdocent aan de conservatoria. Hij werkt mee aan diverse muziekprogramma’s op de radio en heeft een groot aantal publicaties op zijn  naam staan.

Muziekliefhebbers en geïnteresseerden in de geschiedenis van Zuid: mis het niet!!