Nieuwe rondleidingen over de Zuidas

Er starten weer nieuwe rondleidingen over de Zuidas. Dit keer bezoeken we naast de woontorens ook het zakelijk gedeelte van de Zuidas met fenomenale architectuur.

Terwijl Plan Zuid en Buitenveldert werden ontworpen als stadsuitbreidingen voor nieuw verworven territorium, is de Zuidas gesitueerd op bestaand Amsterdams grondgebied dat overlapt met delen van deze beide oudere plangebieden. Vanaf ca 1975 begonnen zich hier grote kantoren te vestigen, in de nabijheid van het in 1978 geopende Station Zuid.

Binnen de kaders van het Masterplan Zuidas uit 1998 wordt nu gebouwd aan een hypermoderne gemengde stadswijk in hoge dichtheid. Tegelijk wordt daarbij aangestuurd op het maken van een verbindingszone tussen de aangrenzende stadsdelen, bijvoorbeeld door middel van het megaproject Zuidasdok. Recent opgeleverde kantoren als het New Yorks aandoende 900 Mahler van INBO en 1000 Mahler van OZ, maar ook woonblokken als Gershwin Brothers ontworpen door LEVS Architecten maken dat de Zuidas kan uitgroeien tot een uitzonderlijk stedelijk centrum.

De Zuid As refereert aan een Nieuw Tijdperk met andere eisen en verwachtingen en een hele andere sfeer. Een tijdperk waar ook de oude wijken mee geconfronteerd zullen worden, al was het maar door de toename van het bevolkingsaantal en de toename van nationaliteiten in de directe omgeving.

Josje Schoffer Huijzer wil u in haar rondleiding graag proberen te enthousiasmeren voor een internationale stijl van bouwen, een duurzame toepassing van materialen en voorzieningen en een spannende ontwikkeling van dit deel van de stad.

De volgende data zijn nog beschikbaar:
dinsdag 18 augustus om 11 uur
zaterdag 22 augustus om 14 uur.

Duur 1 tot anderhalf uur, rond 2 km lopen.
Vertrek bij ingang café Loetje aan de Parnassusweg.

Bereikbaar met tram 24 en lijn 5.
Kosten rondleiding 10 euro p.p.

Opgeven bij Josje Schoffer Huijzer, 0651500340 of jhuijzer@hotmail.com