Nieuws Digi-Support

False berichten (phishingmail)

WOZ check

Mensen met een koophuis krijgen via de gemeentebelasting te maken met de WOZ-waarde van hun huis.
Een groot aantal mails over een WOZ-check is echter vals.

De laatste tijd gaan er veel mails rond over de WOZ, de economische waarde van koophuizen.
Een nieuwe variant heeft als onderwerp ‘U kunt geheel kosteloos uw WOZ-waarde laten controleren en verlagen’.
Het bericht is een kopie van de mail van de Vastelastenbond.nl. Deze partij bemiddelt ook echt bij bezwaren tegen de vastgestelde WOZ-waarde.

In het valse bericht staat, net als in de mail van de Vastelastenbond, dat het loont om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.
Een link onder in de mail zou leiden naar de gratis WOZ-check. Maar de link gaat naar een besmette site. Kijk bij dit soort mails dus altijd goed naar de afzender van de mail.
Klik ook nooit zomaar op linkjes in aanbiedingsmails. Zie ook de tips onderaan bij Digi-support.

WOZ brief

Een van onze leden stuurde ook onderstaand bericht.

“Vorige week ontving ik een brief van de Gemeente Amsterdam, in officiële envelop en op officieel briefpapier.” Zie onderstaand fragment. Het moeten scannen van een QR-code, vragen beantwoorden en foto’s sturen vond ik vreemd.  Belde met de gemeente, werd doorverbonden met de belastingdienst: deze brief bij hen niet bekend, zeker geen foto’s sturen – NIETS DOEN.

___________________________________________________________________________

Digi-support

De StadsdorpZuid Helpdienst Digitale Ondersteuning bestaat uit Mary van Vucht en Jeannette Weinberg (Apple). Zie ook onze webpagina.
Wij helpen u graag. Zelf overweeg ik weer om in de Brahmshof de digitale ondersteuning en mini-workshopjes na de coronaperiode weer te gaan opstarten.
Nu de ruimte daar bijzonder goed is opgeknapt, er een werkend wifi netwerk is, het contact met SOOZ  gelegd is lijkt het me een goed moment om het helpdeskspreekuur voor de buurt weer op te pakken. SOOZ juicht dit toe.
Na overleg omtrent de mogelijkheden en afstemming met Jeannette en SOOZ houd ik u op de hoogte van deze ontwikkeling.

Fishingmails, tips

Blijf alert op onverlaten die uw gegevens willen hebben.  Nepmails zijn steeds lastiger te herkennen. Twijfelt u niet openen! Bellen mag u altijd met mij 0651341291.

 • Enkele tips:
  Spelfouten in de e-mail.
  Onpersoonlijke aanhef. Maar wanneer u met naam en toenaam wordt aangesproken kunt u toch te maken hebben met een phishingmail.
  Er is zogenaamd haast geboden. U moet bijvoorbeeld snel betalen.
  De e-mail is van een vreemd uitziend e-mailadres afkomstig.
  De links in de mail gaan naar webadressen die er vreemd uitzien. Controleer dit door met uw muisaanwijzer op een link in de mail te gaan staan, zonder erop te klikken.
  U ziet het webadres nu in een kleine melding of helemaal onder in het beeldscherm.

Mary van Vucht