Nieuws evenementen 30 november en 14 december

Lezing 30 november Het Rampjaar 1672

Op 30 november zal neerlandica Judith Brouwer aandacht besteden aan het Rampjaar 1672.

Een jaar dat de geschiedenisboekjes inging met de omschrijving dat het volk ‘redeloos, de regering ‘radeloos’, en het land ‘reddeloos’ was.
Vanaf 21 oktober besteedt de NTR op NPO2 hier ook aandacht aan, in 7 opeenvolgende uitzendingen; telkens op vrijdagavond vanaf 22.19 uur.  (https://www.ntr.nl/Het-Rampjaar-1672/519)
In de 4e uitzending op 11 november treedt Judith Brouwer op naar aanleiding van haar promotieonderzoek naar de brieven die in de Republiek werden geschreven tijdens het Rampjaar. Deze brieven zijn bewaard gebleven in The National Archives te Kew (Londen). Ze zijn afkomstig van schepen die buitgemaakt werden door de Engelsen. Ze zijn gericht aan vrienden, familie, geliefden en handelspartners op zee en overzee. Het bijzondere is dat een groot deel van de afzenders bestaat uit personen, vooral vrouwen, uit de lagere sociale klassen. We weten wel het nodige over deze groep, maar nauwelijks uit de eerste hand. Judith Brouwer vertelt op 30 november niet alleen heel beeldend wat de thuisblijvers schreven over de gebeurtenissen tijdens het Rampjaar en hoe zij deze beoordeelden, maar zij laat ook zien hoe het dagelijks leven van de mensen uit de lagere sociale klassen eruitzag en werd beleefd.
Voor meer informatie over Judith Brouwer, zie haar website https://www.huygens.knaw.nl/medewerkers/judith-brouwer/

Aanmelden

Wij stellen het op prijs als u zich aanmeldt via marjanlubbers@upcmail.nl, zodat wij weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen. Het maximum aantal toegestane aanwezigen in het zaaltje van Apollofirst bedraagt 50, en vol=vol.
Gezien de oplopende corona cijfers zouden wij het ook zeer op prijs stellen wanneer u een zelftest doet vóór aanvang van de lezing, zodat wij van elkaar weten dat we veilig bij elkaar kunnen komen.

Kerstborrel 14 december

Wij hebben als evenementen commissie bij elkaar gezeten. Behalve de lezingen van dit jaar hebben we vooral gekeken naar de invulling van de kerstborrel op 14 december.
Ons voorstel is om er voorlopig vanuit te gaan dat wij fysiek bij elkaar kunnen komen – wel met de vraag van tevoren aan iedereen om vlak voor aanvang een zelftest te doen gezien de huidige oplopende corona cijfers.
Mocht corona in de komende tijd heel hard toeslaan, dan zullen we weer via zoom iets moeten organiseren. Daarom hebben wij een concept programma bedacht, dat zowel fysiek als via zoom uitvoerbaar is, maar daarover informeren we u later.