Nieuws uit de buurt

In de oorlog verwijderd schilderij terug op oude plek in Amsterdam

In 1941 werd op last van de Duitse Sicherheitsdienst het schilderij “Benjamin voor Jozef” (afmeting 3,0 x 2,5 meter(!)) van de Amsterdamse kunstenares Josina Knap uit de hal van de Christelijke HBS aan de toenmalige Euterpestraat in Amsterdam verwijderd. Binnenkort is dit doek, na jarenlange omzwervingen in de tijd en door het land, weer op min of meer dezelfde plek te zien. “Ach, dass sind Juden”, klonk het toen de SD de school binnentrok en het schilderij met het verhaal over Jozef uit de Hebreeuwse Bijbel zag. De conciërge van de school verwijderde het schilderij dezelfde dag, rolde het op en borg het weg.

In 1944 werd de Christelijke HBS, waar destijds de Zentralstelle voor Jüdische Auswanderung administratief gevestigd was, door een Engels bombardement verwoest en Josina Knap dacht dan ook, toen ze in 1949 in Amsterdam terugkeerde na jaren in Blokzijl en Renkum gewoond te hebben, dat haar schilderij verloren was gegaan. Bij de schildersartikelenwinkel Van Beek aan de Stadhouderskade kreeg ze bij een bezoek echter te horen dat “Benjamin voor Jozef” daar in de werkplaats lag. De conciërge had het daar in bewaring gegeven.

In 1975 schonk de familie het schilderij aan het Bijbels Museum in Amsterdam. Daar heeft het jaren gehangen, totdat het bij een herinrichting in depot belandde. Het schilderij is later weer aangeboden aan de familie, die voorstelde het doek over te dragen aan het St. Ignatiusgymnasium, de school die chronologisch de opvolger is van de Christelijke HBS op dezelfde plek tussen de Gerrit van der Veenstraat en de Jan van Eijckstraat. Rector Bert Schuller van het Ignatius is verheugd : “We zijn vereerd om een doek met een dergelijke historie weer te mogen tonen in onze school. Het is een belangrijk werk dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op deze plek voor onze leerlingen tastbaar maakt.”
Mede met bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de stichting Vrienden van het Ignatius zijn transport, restauratie, inlijsten en inhangen van het werk mogelijk geworden.
Het schilderij zal feestelijk onthuld worden op 14 september om 16.00 uur. Wij nodigen u van harte uit om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Graag tot ziens op 14 september.

Detail van schilderij Benjamin voor Josef

__________________________________________________________

Golden Sports

Golden Sports op het Olympiaplein. De publiek bereikbare toestellen achter het gebouw van het Sport Medisch Centrum zijn daar weggehaald. Op die plek wordt nu krachttraining gegeven, o.a. in het kader van fysiotherapie voor mensen met een sportblessure. Jammer voor leken-sportbeoefenaars. Golden Sports zelf draait nog steeds goed, op maandagen en woensdagen 10.30 – 11.30 uur. Voor iedereen die (meer) wil bewegen aan te raden. Lekker op de kunstgrasvelden van het sportpark in de buitenlucht en onder professionele begeleiding.

Meer info https://www.goldensports.nl/locatie-amsterdam-zuid/

__________________________________________________________

Dansend het najaar in met Dance Connects

Op 5 september begint het uitgebreide najaarsprogramma van Dance Connects Community.

Hou jij van bewegen, muziek, actief en creatief bezig zijn én leuke mensen ontmoeten? Wees welkom en dans mee.
Het is belangrijk om ook in de herfst- en wintermaanden lekker in beweging te blijven en plezier én contact te maken met leeftijdsgenoten. Dance Connects biedt daarom diverse danslessen aan, voor iedereen van 50 tot 100+. De danslessen worden gegeven door professionele en gespecialiseerde dansdocenten. In elke les werk je op dynamische wijze aan je houding, balans, coördinatie, conditie en expressie.

De moderne danslessen zijn een combinatie van diverse moderne danstechnieken en improvisatie. Tijdens de gevarieerde dansmix-lessen leer je danscombinaties en choreografieën in verschillende hedendaagse stijlen, zoals modern, urban, latin en jazz. Nieuw in het programma is de afro dansmix, een energieke les waarin je diverse dansstijlen uit verschillende landen in Afrika ontdekt, leert en oefent. Deze nieuwe lessen worden gegeven in de stadsdelen Oost en Nieuw-West en zijn toegankelijk voor iedereen.

ZUID
Moderne Dans 60+ 
Dans Dansen Amsteldijk 10 Dinsdag 14.00 – 15.00

Buiten: Moderne Dans 60+ Vondelpark Woensdag 11.00 – 12.00 10.50 verzamelen bij De Vondeltuin, Vondelpark 7

Een proefles is altijd gratis en instromen kan op elk gewenst moment. Kom proberen, kijken en meedoen! Met of zonder ervaring, met of zonder beperking en gratis voor wie op of onder bijstandsniveau leeft. Iedereen kan meedoen en is welkom. De danslessen worden wekelijks gegeven in alle stadsdelen in Amsterdam, Weesp en in Amstelveen. Met een Amstelveenpas krijg je 50% korting op regulier tarief. Op de locaties in Zuidoost, West en VU Sportcentrum kun je met met Stadspas groene stip de kosten 100% vergoed krijgen via het Seniorensport Fonds. Interesse? Vraag gerust naar de voorwaarden.