Nieuws van de Evenementen Commissie

Save the dates!

Op 26 oktober en 30 november vinden de twee laatste lezingen van 2022 plaats en op 14 december zal de Kerstborrel plaatsvinden in ons vertrouwde Apollofirst hotel.

Lezing 26 oktober Kleuren van de Ziel

Op 26 oktober zal Ruud Bartlema een lezing houden – met beelden – over de schilderkunst van Marc Chagall met als titel ‘Kleuren van de Ziel’.

Marc Chagall is een fenomeen geweest. Geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk aan het einde van de 19e eeuw (1887) en opgegroeid in een typisch joods gezin, dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten. In deze lezing maken we, aan de hand van afbeeldingen van Chagall’s schilderijen een tocht door het werk en leven van deze kunstenaar.

Vooral de tijd die Chagall vanaf 1910 doorbracht in Parijs is bepalend geweest voor zijn stijl van schilderen. De ontmoeting met het werk van de exponenten van de moderne schilderkunst zoals de late Cézanne, Picasso en Matisse, heeft Chagall’s schilderkunst blijvend beïnvloed, maar ook het karakteristieke van zijn eigen kunst tevoorschijn geroepen. Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeldhouwen en schilderen van Maarten Krabbé.  Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Ook maakt hij als reisleider reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk.

Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek in Amsterdam.

Inloop half vier zaal dicht om 4 uur.

_____________________________________________________________________

Lezing 30 november Het Rampjaar 1672

Op 30 november zal neerlandica Judith Brouwer aandacht besteden aan het Rampjaar 1672.

Een jaar dat de geschiedenisboekjes inging met de omschrijving dat het volk ‘redeloos, de regering ‘radeloos’, en het land ‘reddeloos’ was.
Vanaf 21 oktober besteedt de NTR op NPO2 hier ook aandacht aan, in 7 opeenvolgende uitzendingen; telkens op vrijdagavond vanaf 22.19 uur.  (https://www.ntr.nl/Het-Rampjaar-1672/519)
In de 4e uitzending op 11 november treedt Judith Brouwer op naar aanleiding van haar promotieonderzoek naar de brieven die in de Republiek werden geschreven tijdens het Rampjaar. Deze brieven zijn bewaard gebleven in The National Archives te Kew (Londen). Ze zijn afkomstig van schepen die buitgemaakt werden door de Engelsen. Ze zijn gericht aan vrienden, familie, geliefden en handelspartners op zee en overzee. Het bijzondere is dat een groot deel van de afzenders bestaat uit personen, vooral vrouwen, uit de lagere sociale klassen. We weten wel het nodige over deze groep, maar nauwelijks uit de eerste hand. Judith Brouwer vertelt op 30 november niet alleen heel beeldend wat de thuisblijvers schreven over de gebeurtenissen tijdens het Rampjaar en hoe zij deze beoordeelden, maar zij laat ook zien hoe het dagelijks leven van de mensen uit de lagere sociale klassen eruitzag en werd beleefd.
Voor meer informatie over Judith Brouwer, zie haar website https://www.huygens.knaw.nl/medewerkers/judith-brouwer/

Aanmelden

Wij stellen het op prijs als u zich aanmeldt via marjanlubbers@upcmail.nl, zodat wij weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen. Het maximum aantal toegestane aanwezigen in het zaaltje van Apollofirst bedraagt 50, en vol=vol.
Gezien de oplopende corona cijfers zouden wij het ook zeer op prijs stellen wanneer u een zelftest doet vóór aanvang van de lezing, zodat wij van elkaar weten dat we veilig bij elkaar kunnen komen.

Kerstborrel 14 december

Wij hebben als evenementen commissie bij elkaar gezeten. Behalve de lezingen van dit jaar hebben we vooral gekeken naar de invulling van de kerstborrel op 14 december.
Ons voorstel is om er voorlopig vanuit te gaan dat wij fysiek bij elkaar kunnen komen – wel met de vraag van tevoren aan iedereen om vlak voor aanvang een zelftest te doen gezien de huidige oplopende corona cijfers.
Mocht corona in de komende tijd heel hard toeslaan, dan zullen we weer via zoom iets moeten organiseren. Daarom hebben wij een concept programma bedacht, dat zowel fysiek als via zoom uitvoerbaar is, maar daarover informeren we u later.