Nieuws van de Kringen

De Museumkring bezocht Atelier Volten

Ons bezoek aan het voormalige atelier van beeldhouwer André Volten begon met een lezing van Stephan Steinmetz. Die ging niet over kunst, maar Asterdorp, want het atelier is het enige overblijfstel van het ommuurde Asterdorp in Amsterdam-Noord.

Voor de meesten van ons was het een echte eyeopener, zo’n ‘stadsdorp’ waar 100 jaar geleden de ‘ontoelaatbaren’ woonden. Asociale gezinnen uit de stadse krotten die niet werden toegelaten in gemeentewoningen, werden hier heropgevoed. Onder toezicht leerden ze een ‘net’ huishouden voeren, en dat toezicht ging vrij ver. Een groot succes was het hele project niet. In de oorlog werd Asterdorp gebruikt als opvangplek voor bewoners uit het gebombardeerde Rotterdam, en later als getto voor Joden. Na de oorlog werd Asterdorp afgebroken, alleen het hoofdgebouw, inmiddels woonhuis en Atelier van André Volgen, bleef behouden.

Na de lezing leidde organisator Bene Colenbrander ons rond langs de honderden modellen en werken van André Volten en de tentoonstelling van Herman van der Heide.
Beiden waren van het grote werk. Enorme kunstwerken, zoals de knakenpaal van Volten, tegenover de Nederlandse Bank, en het werk op de Minervalaan, hier te zien als schaalmodel in het atelier. En wie kent niet de brugleuningen van de Hortusbrug die Van der Heide maakte? Voor het uitgebreide verhaal zie: www.museumclub.nl  P.S. Excuus voor het niet vermelden van de toegangsprijs in de uitnodiging, ik zal proberen dit voortaan op tijd door te geven. Froukje Wattel.


Van de Uit-Eten-Kring

“We komen op 25 oktober weer gezellig bij elkaar in het Turks restaurant “Maydanoz“, “Peterselie” in het Nederlands.
Het adres is Ceintuurbaan 9, te bereiken d.m.v. tram 12 of 24.
Een klein stukje lopen vanaf zowel halte De Pijp, als Roelof Hartplein, daar ontkom je niet aan, want de halte voor de deur van Maydanoz is helaas opgeheven.
We laten ons daar verrassen door de plateaus met combinaties van Turkse hapjes, de mezze.
Reken daarvoor €20,= p.p. Drankjes, en eventueel nagerecht, dat blijft extra, voor ieder apart af te rekenen.”

Aanmelden kan bij Maaike Ferwerdam ferwerdam@kpnplanet.nl Vol is vol.