Nieuws van de Kringen

MuseumKring

De MuseumKring bezocht op zondag 26 mei het monumentaal ateliercomplex uit 1932 aan de Zomerdijkstraat 22 III. In het kader van de jaarlijkse ‘Iconic Houses’-tour was het dat hele weekend open huis in zijn atelier. Schilder Jan Grotenbreg woont en werkt in dit monumentaal Amsterdams ateliercomplex uit 1932. Honderden kwasten hingen netjes schoon aan hun haakjes, schilderijen van – vooral – dieren – hangen en stonden overal op de hoogste etage van het ateliercomplex. Grotenbreg deed voor de vijftien StadsdorpZuidleden de geschiedenis van de atelierwoningen en zijn schilderijen uit de doeken. Bij de voordeur vertelt een plaquette dat de bekende verzetsstrijder en kunstenaar Gerrit van der Veen ooit een van de 32 atelierwoningen huurde. Het is slechts een van de bekende namen, ook bijvoorbeeld Jan Wolkers (schrijver én beeldhouwer) en Charlotte van Pallandt en vele anderen woonden en werkten hier. Jan Grotenbreg (1946) woont er sinds 1967.
Het ateliercomplex heeft zes woonlagen voor de vier lagen met ateliers; sommige ateliers beslaan twee etages (voor gezinnen), andere één (voor vrijgezellen). De ateliers op de begane grond zijn voor beeldhouwers, die zijn het grootst en hebben een extra grote deur om kunstwerken door te laten. Het ontwerp kwam van de architecten Piet Zanstra, Jan Giesen en Karel Sijmons (ook architect van de Amsterdamse Thomaskerk). Ze waren lid van Groep 32, afficionados van het Nieuwe Bouwen en de stijl van Le Corbusier. Het was een geslaagd bezoekt waarin we een mooi inzicht kregen in het gebouw, de schilder en zijn atelier.
Een foto-impressie van ons bezoek zie je hieronder maar als je meer wilt zien en lezen ga dan naar het blog van Froukje Wattel. Zeer aan te bevelen. https://museumclub.nl/category/pas-gezien/

Zie ook www.jangrotenbreg.com