Nieuws van de Kringen

Herstart Uit-Eten-Kring

Wie gaat er 1x per maand gezellig mee uit eten?

Voor Corona ging Jeannette Weinberg regelmatig samen met een groep in een wisselend restaurant eten.
Een van onze nieuwe leden Maaike Ferwerdam heeft met haar gesproken en wil dit initiatief graag van haar overnemen. Maaike wil dit op haar eigen manier vorm geven, ze is op onderzoek uitgegaan want ze wilde graag in het hart van onze StadsdorpZuid buurt blijven. Ze kiest voor gezellig samen eten en ze is het vernieuwde Restaurant in de Brahmshof met een vriendin gaan onderzoeken en bezoeken. Ze is er op verschillende dagen geweest en beide keren waren een groot succes.

Bevindingen

  • De sfeer en de kwaliteit van het eten waren goed.
  • Iedereen kan er apart afrekenen zowel cash als met met pin.
  • Het is een dag menu met voor hoofd en nagerecht voor €9,50
  • Drankjes zijn betaalbaar

Maaike was onder de indruk over hoe de kok drie gangen kan koken en ook mooi presenteren en voor € 9,50.
Om haar heen waren de mensen meer dan verrast.
In het groepje waar ze aan tafel was geschoven hoorde zij alleen maar goede geluiden over het eten daar.
Een zekere Rina was daar vrijwilligster, zij had een prettige en verbindende rol.

Over het menu en het restaurant

De kok in het buurtrestaurant (want het is een buurtrestaurant) bedenkt zelf de menu’s. Ze serveren (buurt)bezoekers een driegangen diner voor een budgetprijs van € 9,50. Ze koken zoveel mogelijk met verse ingrediënten. In de Brahmshof wordt de kok ondersteund door vrijwillige keukenmedewerkers en gastheer- of -vrouwen die het eten uit serveren. De kok stuurt de activiteiten in de keuken aan. Het is een inlooprestaurant waar rond 18 uur de maaltijd wordt uitgeserveerd. Vol is vol.

altijd met een lekker toetje

 

Er is per avond 1 menu en dat staat vast.
Je kunt er wijn, frisdrank en koffie bestellen.
Waterkannen staan op tafel.
Per persoon afrekenen pin of cash

 

Toegang tot restaurant

De toegang tot het restaurant is niet zo uitnodigend. Je moet het even weten. Aanbellen bij Brahmsstraat 32 rechts na de ingang bij het bellen bord zoeken naar de bel waar restaurant bij staat. Dan gaat de glazen deur open en kun je met de lift of de trap naar de 1e etage. Uit de lift of bovenaan de trap links om de gang in en langs de fysiotherapie lopen tot aan het eind van de gang. Daar is de deur naar het restaurant. Maaike zal daar zijn bij de gereserveerde tafel en jullie ontvangen.

Maximale groep per keer

Maaike wil de uit-eten-kring  starten met een maximale groep per keer  (6-8 leden)  én op de laatste woensdag van de maand.
Zij reserveert de tafel en verwacht je daar voor 18 uur.
Aanmelden bij Maaike uiterlijk de dinsdag voor de geplande datum. Mail naar ferwerdam@kpnplanet.nl

Data en tijd

  • woensdag 29 maart 18 uur
  • woensdag 26 april 18 uur
  • woensdag 31 mei 18 uur

_________________________________________________________________

MuseumKring

bezoek aan Het Huis van Gisèle (Herengracht) dinsdag 21 maart om 11.00 uur

Voor de tweede bijeenkomst van de Museumkring, wil ik jullie graag meenemen naar een van de meest betoverende musea van Amsterdam. Het huis van kunstenares Gisèle d’Ailly – van Waterschoot van der Gracht (1912-2013).

Herengracht 401

Veel mensen kennen dit huismuseum niet, het is pas een paar jaar na de dood van de kunstenares in 2013 geopend. En je kunt er alleen op afspraak terecht.
Vrijwel alles in huis is gebleven zoals het in de oorlog was toen Gisèle in het huis trok. We zien hier diverse schilderijen van haar hand; ze schilderde maar was ook opgeleid als glazenier (gebrandschilderde ramen). Samen met dichter Wolfgang Frommel verborg zij onderduikers, onder andere in een uitgeholde pianola (die er nog staat).
Na de oorlog trouwde Gisèle met de Amsterdamse ‘gentlemanburgemeester’ Arnold d’Ailly; ook zijn bureau staat nog in zijn werkkamer.

Kortom: het is alsof je in een tijdmachine stapt en teruggaat naar 1940. Dat zie je aan de meubels en persoonlijke herinneringen die er te vinden zijn. Uiteraard komen allerlei aspecten van haar veelbewogen leven aan bod in de inleiding en de rondleiding.

Mee naar Gisèle?

Juist omdat het huismuseum een echt en kwetsbaar huis is, kunnen er geen grote groepen terecht. 13 à 14 personen is de maximale groepsgrootte.
Bij meer aanmeldingen kunnen we een tweede groep maken. Kosten: afhankelijk van groepsgrootte 8,- à 10,- euro p.p.

NB: het is een besloten museum en rondleiding, je kunt er alleen op afspraak terecht. Spontaan langskomen en aanschuiven is dus geen optie.

Datum en locatie:

Dinsdag 21 maart – 11.00 uur – ontvangst met inleiding en koffie
Stichting Herengracht 401 / H401
Herengracht 401 Amsterdam
http://h401.org

Aanmelden graag bij mij (Froukje) op froukjewattel@kpnmail.nl

 

Lift
Jawel de lift (oudste in A’dam!) werkt. Echter, de lift vertrekt vanaf beletage, dus die acht traptreden aan de voorkant van het grachtenpand moeten wel worden beklommen. Oftewel: voor iemand echt gebonden aan een rolstoel lukt dit bezoek niet.

Alvast meer weten over Gisèle?

• Kijk dan online de documentaire Het steentje van Gisèle – Het Uur van de Wolf – VPRO
• Of lees de biografie De Eeuw van Gisèle (door Annet Mooij)
• Of de historische roman Gisèle (door Susan Smit)

Froukje Wattel