Nieuws van leden voor leden

Giachomo Rossini’s Petite Messe Solennelle

Voor de laatste zonde van zijn ouderdom (péché de vieillesse), zoals hij het zelf noemde, was Giachomo Rossini’s Petite Messe Solennelle geen doodzonde, niet eens een dagelijkse zonde. Integendeel deze mis (of is het toch een opera?) is een zegen. Het is eigenlijk een heel raar koorwerk, alleen al door de titel Petite Messe Solennelle: petite-klein tegenover solennelle-plechtig. Tegenstrijdig, en dat zijn de muzieknoten van deze altijd humoristische componist hier en daar ook: het ingekeerde Christe in het begin en het verstilde Agnus Dei aan het eind tegenover twee hele ingewikkelde fuga’s in het Gloria en Credo, stukken waarin amateurkoren nog wel eens de weg kwijt raken. Wij niet hoor, noch het Residentiekoor uit 070 noch wij uit 020. Wij hebben allebei Martin van der Brugge als dirigent, een vakman die altijd weer een uniek concert op de planken weet te brengen.

Rossini ontwierp dit stuk in 1863 voor kleine bezetting. In zijn woorden: “Twaalf zangers van drie geslachten, mannen, vrouwen en castraten zullen voldoende zijn voor de uitvoering ervan: dat wil zeggen acht voor het koor, vier solisten, in totaal twaalf cherubs”.
Wij voeren het werk niet bepaald volgens dit recept uit. Sowieso al niet met castraten (neem ik althans aan), maar wel met twee flinke koren: het Haagse Residentie- en ‘mijn eigen’ Hoofdstadkoor. En dan weer niet met groot orkest (Rossini schreef zelf een orkestversie), maar met twee piano’s, een harmonium en drie zangsolisten. Met een beetje goeie wil kan je zeggen: het ‘petieterige’ zit in de begeleiding plus die solisten, het ‘solennelle’ in die twee grote koren.
Op de achtergrond spelen bij deze keuzen de beperkte financiële middelen van de organiserende koren mee: veel zangers en zangeressen, weinig geld.

Kom gewoon luisteren in de zondag-matinee op 3 december en laat je overtuigen: “Ja, dat was nou eens een Mis die ik liever niet gemist had!”
Kaarten via www.hoodstadkoor.nl of aan de zaal, Dominicuskerk, Spuistraat; kosten € 30,- maar via mij met korting € 28,50.
Laat mij weten via een antwoord per e-mail en ik zorg dat ze bij je in de bus vallen met aanwijzing hoe af te rekenen.
NB: Zit je dichter bij Den Haag, dan kun je ons horen op zondag 19 november 15.00 uur in de Lutherse Kerk aldaar.

C.F.M. (Kees) Jansen, bas
Beethovenstraat 196-4
1077 JZ Amsterdam
Tel. 020 671 49 44
Mob. 06 296 04 987
cjn@upcmail.nl