Olympiatuin in hartje Zuid: doe mee!

Rondom de pomp in het midden.
Medio 2018 is een aantal bewoners rondom de voetbalvelden aan het Olympiaplein begonnen met een moes- kruiden- en bloementuin. Een rommelige strook aan de noordkant, tegenover de brug bij het Amsterdams Lyceum. De strook zat vol wildgroei, bladeren en afval maar werd afgelopen jaar omgetoverd tot een heuse tuin waar het nu heerlijk werken is, in de zon. Uitzicht op de voetballertjes die nieuwsgierig ruiken aan de muntblaadjes en de rozemarijn. We kregen geld van de gemeente om de arme grond, waar geen leven in zat, te bedekken met goeie aarde. Ze legden voor ons een muurtje aan, aan de kant van de voetbalvelden om uitloop van aarde tegen te houden. We hebben twee kisten vol spullen om te spitten, te harken, zaden op te slaan en wat al niet. Ook een ton, een trommel en stortplaatsen voor compost. De hele buurt kan daar zijn GFT-afval kwijt. In het midden een oude waterpomp die we met de hand bedienen. En we hebben daar een zitje.

Een of twee keer per week lekker op de tuin
Elke woensdagmiddag en zaterdagochtend zo tussen maart en medio december kun je er werken, er is dan altijd iemand die de sleutels heeft, ook iemand die er verstand van heeft en ook iemand die een kan koffie en thee meeneemt. Want na 1 a 2 uurtjes in de tuin bezig te zijn geweest, wil je wel even gezellig zitten en alles bespreken. Meestal zijn er zo’n vijf mensen en ieder werkt naar eigen kunnen. Als je een keer of een tijdje niet kunt, of alleen op de woensdag of alleen de zaterdag, geen probleem. Het is geen plicht, maar een plezier! We doen van alles samen en na een paar uurtjes werken verdelen we de poet, als er wat te oogsten valt. Courgettes, tomaten, munt, knoflook, boerenkool, aardbeien, snijbiet, worteltjes, dingen die je zelf wilt zaaien of planten, you name it! Er komt nu al heel wat af van die 700 m2  die we hebben.
We hebben zo’n 20 leden van de vereniging, maar zijn op zoek naar meer leden. Want met 20 man is het net iets te bewerkelijk. We kunnen er nog wel tien meer gebruiken.Het kost je maar twee tientjes per jaar.

Daarom deze oproep:  word lid en meld je aan via olympiatuinboon@gmail.com

En daarna zie je wel of het wat voor je is!!
Kom in ieder geval even kijken, ook als we er niet zijn.
Je kunt alles zien door het fraaie hek van de voetbalvelden aan de noordkant dus tegenover het Amsterdams Lyceum.
En via de ingang van Swift kun je rechtsaf zo naar de tuin lopen en er altijd even rondkijken.

Mechtild Rietveld