Pruimen op het balkon?

De tuinuitjes van Betty zijn altijd mooie kleine uitstapjes. Betty’s tuin is ook een plaatje. Maar wat als je geen tuin hebt? Kun je dan ook genieten van een kruidentuintje of zoiets als vlierbloesemsiroop zoals bij het bezoek aan de FransHalstuinen? Met een beetje geluk wel.

Omdat ik een lang en smal balkon heb, deels op het zuidwesten, kun je echt veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Zo staat er al vier jaar een kastanjeboompje in een pot. Dit boompje groeit maar door en is inmiddels meer dan 2 meter hoog. De rozenboog, die ik heb staan voor de openslaande deurtjes, wordt omgeven met druivenranken en hangplanten. Die druif heb ik voor het tweede jaar. Ik hoop dat volgend jaar, na het weer flink terugsnoeien, ze vruchten gaat geven. Een balkon vraagt om gezellige bloeiers en groeiers. De clematis en kamperfoelie doen het al jaren heel goed, maar het toppunt dit jaar is toch wel de pruimenboom.
Vorig jaar kreeg ik een pruimenboom in een flinke pot waarbij de takken waren gevlochten als bij een leilinde. Hierdoor kon ze perfect tegen een stuk muur staan. In het voorjaar bloeide mijn pruimenboom uitbundig. Bij gebrek aan bijen heb ik zelf de bloesem met mijn handen bestoven en de wind helpt natuurlijk ook altijd mee. Tot mijn grote verrassing kwamen er daarna heel veel prachtige blauwe pruimen. Ze waren vrijwel allemaal in dezelfde week rijp zodat  ik ze gelijktijdig kon plukken. Naast dagelijkse een paar pruimen bij het ontbijt heb ik er ook nog drie potten pruimenjam van kunnen maken. De noordkant van mijn balkon is lastiger maar zelfs daar heb ik de nodige planten en mijn kruidentuin met bieslook, peterselie, tijm,  oregano, salie, majoraan, munt en een struikje rozemarijn.
Ik wil maar zeggen dat met een beetje geluk en groene vingers je ook een heel leuk tuintje kunt hebben op je balkon.

Mary van Vucht