Receptenrubriek

Pasta met groene asperge pesto

Het heerlijke recept van deze week komt van Froukje Wattel. Zij heeft het in haar eigen kookboek, Brainfood, mogen plaatsen. Het komt oorspronkelijk van Janneke Vreugdenhil. Het is PASTA MET GROENE ASPERGE PESTO.

Ingrediënten
1 bos groene asperges
1 teentje knoflook
100 gram Parmezaanse kaas
3 eetlepels pijnboompitten
Ca 150 ml extra virgine olijfolie
Citroensap
350-400 gram lintpasta (zoals linguine of tagliatelle)

Bereiding
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.Was de asperges en snijd een cm of drie van de stugge onderkanten. Dompel de asperges in het kokende water en kook ze afhankelijk van de dikte ca 3 tot 6 minuten gaar.
Schep ze met een draadschep uit de pan en laat ze uitlekken. Snijd de kopjes van de asperges en houd ze apart. Snijd de rest van de asperges in grove stukken en doe ze in de mengkom van een keukenmachine of hoge kom waarin een staafmixer past. Pureer de asperges en voeg daarbij als dat nodig is nog een paar lepels van het kookvocht toe. Pel de knoflookteen en snijd hem fijn. Rasp de helft van de Parmezaanse kaas op een fijn rasp. Voeg de knoflook, Parmezaanse kaas en de pijnboompitten toe aan het aspergemengsel en pureer nogmaals. Schenk tijdens het pureren geleidelijk de olijfolie erbij tot de puree een mooie pestodikte heeft.

Kook intussen de pasta beetgaar in het kookwater van de asperges, giet af en doe het in een (voorverwarmde) schaal. Meng er de aspergepuree en aspergetoppen door en voeg zo nodig nog wat kookvocht toe. Schaaf er met behulp van een dunschiller de rest van de Parmezaanse kaas over.

Ook te combineren met blokjes zalm, uitgebakken magere spekjes of garnalen.

Bron www.nrcnext.nl/koken/2010/05/14/pasta-en-asperges/

Van de werkgroep Lekker en Gezond eten.