Rondleiding op de Zuidas

Ontvangen bericht over rondleidingen op de Zuidas: iets voor een BinnenBuurt om samen te doen?

Sinds de bouw van de buurt begin 20e eeuw is Amsterdam Zuid bestemd voor de ‘gegoede’ bewoners. Hoogleraren, artsen, kunstenaars en ondernemers vonden een plek in de mooie, ruime maar vaak donkere huizen. Er waren badkamers (luxe!!!) en soms een centrale verwarming (ook zo’n luxe). Zuid was in zekere zin een enclave die vooralsnog weinig binding had met de omliggende buurten. Maar Amsterdam is veranderd. Het kreeg een grotere, rijk geschakeerde, hoogopgeleide (beroeps)bevolking en werd een van de Europese centra voor zaken, opleidingen, congressen. De gemeente moest op zoek naar een even hoogwaardige plek om haar dienstverlening aan de kantoorhoudende sector, aan de onderwijsinstellingen en aan de nieuwe internationaal georiënteerde bewoners te kunnen realiseren.  Die plek werd gevonden in de meer dan 3 km brede Zuidas, grenzend aan de wijk Zuid.

Een treinstation was er al. De luchthaven Schiphol lag op korte afstand. De havens waren bereikbaar. Het moest een internationale plek worden zoals Londen en New York die kennen, een Financial Mile. Internationale architecten zijn aangetrokken om de hoogbouw te realiseren. Er moest een metrolijn komen om de verbindingen met de noordelijke helft van de stad te garanderen. Er werd gedacht in moderne termen van duurzaamheid en energiebesparing. Flexplekken, lichte woningen, alle comfort, grote terrassen. Hier zouden mensen in internationaal verband willen werken en wonen. ‘Wonen en werken op de Zuidas is wonen in luxe woon/werkcomplexen’: dezelfde tekst hoorden we begin 1900 over de nieuwe wijk van Berlage, Amsterdam Zuid.

Bewoners van de oude wijk (Oud- en Nieuw-Zuid samen) kunnen hun ogen niet meer sluiten voor de voordelen en de charmes van dit nieuwe woongebied, hoe gehecht zij ook zijn aan het ‘wonen in geschiedenis’. De Zuid As refereert aan een Nieuw Tijdperk met andere eisen en verwachtingen en een hele andere sfeer. Een tijdperk waar ook de oude wijken mee geconfronteerd zullen worden, al was het maar door de toename van het bevolkingsaantal en de toename van nationaliteiten in de directe omgeving.

Ik (Josje Huijzer) wil u in mijn rondleiding graag proberen te enthousiasmeren voor een internationale stijl van bouwen, een duurzame toepassing van materialen en voorzieningen en een spannende ontwikkeling van dit deel van de stad.

De eerstvolgende rondleiding is op donderdag 9 augustus om 11 uur. Start bij het Zuidas centrum in of voor de hoofdingang van het WTC gebouw.
Eerstvolgende ronleidingen zijn op 9 en 21 augustus mits het weer het toelaat.

Opgeven bij, 0651500340 of jhuijzer@hotmail.com
Kosten 7,50 p.p. De rondleiding duurt iets meer dan een uur.