Rondleiding Zuidas start weer.

RONDLEIDING ZUIDAS

Sinds de bouw van de buurt begin 20e eeuw is het zuiden van Amsterdam bestemd voor de ‘gegoede’ bewoners. Hoogleraren, artsen, kunstenaars en ondernemers vonden een plek in de mooie, ruime maar vaak donkere huizen. Er waren badkamers (luxe!!!) en soms een centrale verwarming (ook zo’n luxe). Zuid was in zekere zin een enclave die vooralsnog weinig binding had met de omliggende buurten.

Maar Amsterdam is veranderd. Het kreeg een grotere, rijk geschakeerde, hoogopgeleide (beroeps)bevolking en werd een van de Europese centra voor zaken, opleidingen, congressen. De gemeente moest op zoek naar een even hoogwaardige plek om haar dienstverlening aan de kantoorhoudende sector, aan de onderwijsinstellingen en aan de nieuwe internationaal georiënteerde bewoners te kunnen realiseren. Die plek werd gevonden in de meer dan 3 km brede Zuidas, grenzend aan de wijk Zuid aan de ene kant en Buitenveldert aan de andere kant.

Een treinstation was er al. De luchthaven Schiphol lag op korte afstand. De havens waren bereikbaar. Het moest een internationale plek worden zoals Londen en New York die kennen, een Financial Mile.
Internationale architecten zijn aangetrokken om de hoogbouw te realiseren. Er moest een metrolijn komen om de verbindingen met de noordelijke helft van de stad te garanderen. Er werd gedacht in moderne termen van duurzaamheid en energiebesparing. Flexplekken, lichte woningen, alle comfort, grote terrassen. Hier zouden mensen in internationaal verband willen werken en wonen.
‘ Wonen en werken op de Zuidas is wonen in luxe woon/werkcomplexen’: dezelfde tekst hoorden we begin 1900 over de nieuwe wijk van Berlage, Amsterdam Zuid.

Bewoners van andere wijken en steden kunnen hun ogen niet meer sluiten voor de voordelen en de charmes van dit nieuwe woongebied, hoe gehecht zij ook zijn aan het ‘wonen in geschiedenis’ De Zuidas refereert aan een Nieuw Tijdperk met andere eisen en verwachtingen en een hele andere sfeer. Een tijdperk waar ook de oude wijken mee geconfronteerd zullen worden, al was het maar door de toename van het bevolkingsaantal en de toename van nationaliteiten in de directe omgeving.

Ik wil ik u in mijn rondleiding graag proberen te enthousiasmeren voor een internationale stijl van bouwen, een duurzame toepassing van materialen en voorzieningen en een spannende ontwikkeling van dit deel van de stad.

2016-11-29 15:13:20 AMSTERDAM – Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid. ANP JOHN GUNDLACH

Er zijn 2 mogelijke rondleidingen:

1. inleiding en geschiedenis van het ontstaan van de Zuidas , een bezoek aan de maquette en een korte wandeling langs de eerst gebouwde architectuur
Duur 1 uur tot anderhalf uur.
Vertrek bij hoofdingang WTC op het Zuidplein.

2. op veler verzoek een uitgebreider wandeling van west naar oost en terug langs 30 gebouwen die het hart van de Zuidas uitmaken en de diverse internationale architectuur representeren.
Duur 1 tot anderhalf uur, rond 2 km lopen.
Vertrek bij ingang café Loetje aan de Parnassusweg.

Kosten voor beide rondleidingen 10 euro p.p.
Opgeven bij drs. Josje Huijzer, kunsthistorica, 0651500340 of jhuijzer@hotmail.com

Data voor rondleiding 1: dinsdag 15 JUNI om 11 uur en 29 JUNI om 11 uur

Data voor rondleiding 2: dinsdag 22 JUNI om 11 uur en 6 JULI om 11 uur