Voor u gelezen…

7500 stappen per dag is voldoende.

Tienduizend stappen per dag zouden we moeten zetten om gezond te blijven wordt vaak gezegd. Actievelingen hebben minder kans op hartproblemen, diabetes en dik worden, en ze leven meestal langer. Niemand weet trouwens waar die tienduizend stappen precies vandaan komen. Volgens de New York Times van 5 juni 2019 zouden het er wel eens flink wat minder kunnen zijn.
De krant haalt een studie aan uit het tijdschrift JAMA waarbij zeventienduizend goed gezonde vrouwen van meest in de zeventig een week lang een geavanceerde bewegingsmonitor droegen. In de daarop volgende vier, vijf jaar keken de onderzoekers wie er was overleden en hoe het zat met haar stappen indertijd.
Van de groep vrouwen die 2700 stappen per dag of minder zetten, waren er het meest overleden in de periode die volgde. Het verschil tussen dood en leven lag bij ongeveer 4500 stappen per dag. Vrouwen die dat aantal stappen zetten per dag hadden 40 procent minder kans dood te gaan dan de vrouwen die 2700 stappen deden. Boven de 7500 stappen per dag was er geen voordeel meer. Het deed er bovendien weinig toe of de vrouwen flink doorstapten of een beetje slenterden – alleen de hoeveelheid stappen was van belang, niet de snelheid of de intensiteit.