Voor u gelezen…

TIEN JAAR NA HET SPORTEN

Wie enige tijd flink aan fitness heeft gedaan, heeft tien jaar later een betere conditie, meer uithoudingsvermogen en een smallere taille dan leeftijdsgenoten die niets deden. Wie tien jaar geleden alleen wandelde, heeft nu een betere bloeddruk en betere bloedsuikerwaarden dan de sporters en de nietsdoeners en ook dan zijzelf hadden voordat zij met het wandelen begonnen. Aldus een artikel in de New York Times van 17 april 2019.

In het artikel wordt een onderzoek beschreven van de Duke University waar tussen 1998 en 2003 een experiment plaatsvond waaraan honderden vrijwilligers tussen de 40 en 60 jaar met overgewicht, die een zittend leven leidden, meededen. Er waren drie groepen: een die drie keer in de week een training deed van alle spieren, een groep wandelaars en de inactieven.

De meeste veertigplussers verliezen elk jaar één procent van hun lichamelijke conditie. Maar wie acht maanden lang flink gefitnest heeft, is na tien jaar slechts 5 procent van zijn uithoudingsvermogen kwijt. Ook de wandelaars raken tien procent van hun conditie kwijt. Maar hun metabole gezondheid, dat wil zeggen hun bloeddruk en bloedsuikerwaarde, is verrassend goed, beter dan dat van de intense sporters. Om conditie op te bouwen en te behouden, moeten we zweten; voor een goede bloeddruk is wandelen genoeg.