Nieuws van het Bestuur

Uitnodiging Zomerborrel in Apollofirst op 31 mei van 16.00 – 18.00 uur

Op 31 mei a.s. zal de eerste Zomerborrel plaatsvinden!

Graag nodigen wij u namens het bestuur uit vanaf 16.00 uur. Bij hopelijk mooi weer kunnen we elkaar treffen in de mooie tuin van Apollofirst, voor een glaasje, een hapje, en gezellig samenzijn!
In de hoop u allen daar te ontmoeten,

Het Bestuur van StadsdorpZuid

__________________________________________________________

Verslag 5 mei Vrijheidslunch

Toespraak Machiel van der Woude, voorzitter StadsdorpZuid bij de bevrijdingslunch 5 mei 

Gisteren was het 4 mei. Dodenherdenking. Denken aan de doden, op te roepen uit een inmiddels ver verleden. Zo’n 80 jaar geleden, we moeten het steeds meer van de overlevering hebben. Van verhalen over mensen en gebeurtenissen, die niet vergeten mogen worden, maar door de tijd steeds verder verwijderd raken. Mede tegen deze achtergrond was ik zeer onder de indruk met wat ik gisteren heb ervaren bij een aantal herdenkingen.

Zo was ik gisteren eerst bij de de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion waar bijzondere aandacht werd geschonken aan de schaaksport in de oorlog, die ook zeer te lijden had onder de terreur van de bezetter. Aan de 250, meest joodse schakers die om het leven kwamen, waaronder de zes leden van de Puttense Schaakvereniging, die bij een razzia werden opgepakt en gefusilleerd. Het verhaal van Salo Landau, die, van Joods-Poolse komaf, na veel omzwervingen als jongetje in Rotterdam terecht kwam. Een groot schaker, die na Max Euwe de onbetwiste nummer twee was van het Nederlandse schaken. Door verraad in 1942 opgepakt en na kamp Amersfoort en kamp Westerbork tenslotte in 1944 in een dwangarbeiderskamp gestorven in bezet Polen. En verhalen uit de concentratiekampen waar door hongerige gevangenen geschaakt werd met stukken gemaakt van korsten brood.

Ik was gisteren ook bij kunstenaarssociëteit De Kring waar al sinds 1948 bij de ingang een plaquette hangt met 68 namen van meest joodse leden die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Maar wie waren deze mensen? Gisteren werd op De Kring door Pauline Broekema na al die jaren een overzicht gepresenteerd van deze 68 leden met informatie over hun leven. Van Alexander Salomon bijvoorbeeld. Advocaat. Journalist. Schrijver. Op 43-jarige leeftijd in 1942 vermoord in Auschwitz.

Na De Kring ging ik op een holletje naar mijn geliefde voetbalvereniging AFC waar in 1946 een monument werd opgericht voor de joodse leden, verzetshelden en militairen die in de oorlog zijn omgekomen. De namen van deze leden staan, zover in 1946 bekend, vermeld op het monument. Nu, na recent onderzoek is de lijst met slachtoffers drie maal zo lang geworden en worden op een gisteren onthulde plaquette alle namen genoemd, voorzien van extra informatie. Ook die van jeugdlid Abraham Goldliber, die in 1943 op 15-jarige leeftijd werd vermoord in Sobibor.

Al deze belangrijke initiatieven ontroeren mij. Ze houden de herinnering levend aan een gruwelijke tijd, waarin een grote groep waardevolle, prachtige mensen, landgenoten, buurt-genoten, buren, clubgenoten, vrienden, opa’s, oma’s, zussen, broers, vaders, moeders, zonen, dochters, baby’s, zonder enig pardon vermoord werden door onvoorstelbaar kwaadaardige mensen, door gewetenloze boeven en hun trawanten.

Vandaag vieren we de bevrijding en denken: die verschrikkingen nooit weer. Maar dat wel in de wetenschap dat er ergens in de wereld altijd wel een schofterige oorlog gaande is, met ontzettend veel leed. In de wetenschap ook dat er veel landen zijn waarin mensen niet in vrijheid kunnen leven, die altijd bang moeten zijn om zo maar opgepakt en vervolgd te worden. In zo’n land willen we niet leven, maar het gevaar ligt altijd op de loer. Laten we met elkaar de vrijheid koesteren en elkaar waarderen om wat we zijn. Als we allemaal ons allerbeste beentje voorzetten, dán komt het goed.

Ik wens jullie hier en later op de dag een mooie bevrijdingsdag.

 

Een impressie van een mooie lunch samen en in vrijheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Machiel wenste ons een mooie bevrijdingsdag en lunch, en dat werd het. Met lange tafels buiten. Met heerlijke gerechten die door vele buurtbewoners en personeel van Ditt met zorg waren bereid. Met flessen mooie witte wijnen. Om 10 uur gingen we twee leden van Stadsdorp en twee leden van Ditt samen opbouwen. Steeds keken we met een bezorgde blik naar de lucht. Zouden we het droog houden. Op een enkel spatje na, er waren wel al paraplu’s en er was een partytent. Om twee uur sloeg het weer om maar dat was ookde einmdtijd van een succesvolle 5 mei lunch met bewoners en kantoorbewoners uit de buurt.
Voor wie de dia’s van Annemarie van de Brink over haar presentatie van het boek Oorlog in Inkt wil inzien gebruik dan deze link of koop het boek: Oorlog in inkt_

 

Vanuit het raam werd de soep opgeschept
De nieuwe wijkagent kwam kennis maken
We hielden het droog

 

 

 

 

 

 

 

Namens het 5 mei team  Joris en Mary, Babette, Maxsiem en Joost.