Waarschuwing!

Een van onze leden waarschuwde ons dat hij telefoon had gekregen van een Engels sprekend persoon die zei dat hij van Windows was. Een klein onderzoek van onze kant leverde op dat oplichters mensen thuis bellen en beweren dat iets niet in orde is of dat er schadelijke software op hun computer staat. Landelijk zijn bij de politie al meerdere meldingen binnengekomen over personen die zich uitgeven als medewerker van Windows of een ander groot softwarebedrijf. In gebrekkig Engels wordt beweerd dat u schadelijke software op uw computer heeft staan, en dat dit via de telefoon is op te lossen. Door een programma op de computer te downloaden zou ‘het probleem’ verholpen worden. Dit verhaal is echter niet waar. Als u hierop ingaat en de aanbevolen software op uw computer zet, krijgt de ‘medewerker’ toegang tot al uw computergegevens met alle gevolgen vandien. 

Het komt ook voor dat er gebeld wordt door iemand die zegt namens zorginstelling Amsta te bellen. Ga hier ook nooit op in. Amsta (noch andere zorgorganisaties) laten nooit zomaar medewerkers opbellen om een afspraak te maken. Amsta heeft de klacht vaker gehad. Trap er niet in.

Een computerbedrijf belt nooit zomaar over fouten met uw computer. Een zorginstelling waarmee u geen relatie hebt vraagt ook niet zomaar om gegevens en uw bank al helemaal niet.

Ophangen dus!

Onze tip: wil een vreemde aan de deur of via uw telefoon ineens van alles van u weten en vertrouwt u het niet, vertrouw dan wel op uw buikgevoel en sluit de deur of hang op met de woorden: “Ik zal dit eerst eens bij mijn StadsdorpZuid navragen.”

(Met dank aan Hans Prior die ons waarschuwde. – webredactie)

Geef een reactie